Türk denizcilik eğitiminin 132. ve İTÜ Denizcilik Fakültesi (İTÜDF)'nin 24'üncü kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen Geleneksel Balık Günü bu yıl da coşkuyla kutlandı.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği (DEFAMED) ve İTÜ Denizcilik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen Geleneksel Balık Günü bu defa 3 Aralık 2016 tarihinde düzenlendi.
Boru-trampet takımı eşliğinde düzenlenen törenle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve bürokratlar ile misafirler karşılandı. Daha sonra DEFAMED’in destekleriyle, İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ POLREC) - Antarktika Bilimsel Araştırmalar Komitesi (SCAR) ve Ulusal Antarktik Program Yöneticileri Konseyi (COMNAP) tarafından organize edilen ve Antarktik fotoğraflardan oluşan "Hepimizin Antarktikası - Muhteşem Beyaz Güney'den Görüntüler" isimli fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış sırasında Bakan Arslan İTÜ POLREC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek’ten bilgiler aldı. Törenden önce öğrenci stantlarını da ziyaret eden Bakan Arslan, bütün stantları tek tek gezdi ve öğrencilerle muhabbet etti.
Daha sonra törenin gerçekleştirileceği spor salonuna geçildi. Törene; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemallettin Şevli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, HEAŞ Genel Müdürü Hasan Naiboğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Bedri Olcay Özgürce, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim kurulu Başkanı Erkan Dereli, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Temur, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Mamat, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Arslantürk, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Salih Zeki Çakır, diğer sivil toplum kuruluşları ile denizcilik sektör temsilcileri, öğretim görevlileri, mezunlar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Ruhi Sarıalp Kapalı Spor Salonu’ndaki gerçekleştirilen törende ilk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitleri ile 15 Temmuz şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törende ilk konuşmayı İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdi Kükner gerçekleştirdi. Kükner 15 Temmuz gecesi yaşanan hain saldırıyı kınadı ve şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında fakültenin çalışmaları konusunda bilgi verdi. 40, 50 ve 60 yıllık mezunlar ile tüm katılımcıları selamlayan Kükner, Geleneksel Balık Günü’nün düzenlenmesinde katkıları bulunan sponsor firmalara teşekkür etti. Kükner konuşmasına şu şekilde devam etti: “İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağında, öz yeteneklerimizi geliştirme ve denizcilik eğitimindeki liderliğimizi uluslararası alana taşıyabilme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktada, kaliteli denizcilik eğitiminin ve araştırmalarının gerçekleşmesi için odaklandığımız üç temel unsur, akademik personel, altyapı, ve uygulama merkezleridir. Bu doğrultuda, 3 adet 180 derece ve 1 adet 360 derece görüntüye sahip 4 köprüüstü simülatöründen oluşan, 1 milyon dolarlık değere sahip römorkör simülatörü; çabalarımız sonucunda Chevron firması tarafından fakültemize hibe edilmiş ve simülatör tam anlamı ile 25 Kasım 2016 tarihinde kullanıma hazır hale gelmiştir.
Fakültemizdeki akademik ve idari personele daha iyi bir çalışma ortamı sağlayacak yeni akademik binamız tamamlanmak üzeredir.”
Dekan Kükner’in ardından Genel Zabit 4. sınıf öğrencisi Volkan Koçak konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Koçak şu şekilde konuştu; “Okulumuzda bulunan bazı imkanların geliştirilmesi yürüdüğümüz bu dört yıllık yolu daha verimli ve önü açık hale getirecektir. Özellikle simülatör merkezinde sadece tanker bulunan gemi türü simülasyon çeşitlerinin arttırılması kendimizi geliştirdiğimiz alanı daha da genişletecektir. Ayrıca yine simülatör merkezinde gerek GMDSS alanında gerekse seyir konusunda daha modern teçhizatlarla öğrenim görme imkanı sağlandığında bu seçili öğrencilerin ileride denizcilik alanında bunu karşılıksız bırakmayacağını ve Türk denizciliğini dünyanın önde gelen şirketlerine taşıyacağını düşünmekteyim.
Bilindiği üzere bu okuldaki öğrenim hayatımız boyunca en sık karşılaştığımız sorun kısa staj bulma sorunudur. Yine bilindiği ve konuşulduğu üzere okulumuza ait bir eğitim gemisi elbette bizi mutlu edecektir.”
Daha sonra İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım kürsüye davet edildi. Yıldırım 40, 50 ve 60 yıllık mezunlar ile tüm katılımcıları selamladığı konuşmasına şu şekilde devam etti; “Leyli tüccar kaptan mektebi adı ile 5 Aralık 1884 tarihinde temelleri atılan ve Türk deniz taşımacılığının üst düzey insan gücü gereksinimini karşılamaya yönelik ilk eğitim-öğretim kurumu olan 132 yıllık geçmişe sahip güzide okulumuz, gelenekleri ve kendine has karakteri ile köklü İstanbul Teknik Üniversitesi çatısı altında hizmetine devam etmektedir.
132 yıldır süregelen en değerli geleneğimiz olan Balık Günü gibi organizasyonların kurumsal ve bireysel desteksiz devam etmesi takdir edersiniz ki mümkün değildir. Bu gelenekler sürüyorsa burada sevgi vardır, dayanışma vardır, bağlılık vardır ruh vardır, duruş vardır, başarı vardır.” Tüm sponsorlara tek tek teşekkür eden Yıldırım, konuşmasının ardından, 132. Geleneksel Balık Günü’nün ana sponsoru olan Via Fuarcılık, Crowne Plaza İstanbul Asia Hotel ve Europort Turkey Projeler Koordinatörü Dilek Karaduman’a bir hediye takdim etti.
Yıldırım’ın ardından, mezunlar adına konuşmasını yapmak üzere 1976 Güverte Bölümü mezunu Mucit Pocar kürsüye davet edildi. Pocar konuşmasında öğrencilere de seslenerek; “Genç kardeşlerim, sizler sonun başındasınız, tam da bütün bir ömür unutamayacağınız başlangıçların öncesindeki son dönemde, hayatınızın belki de en tozpembe periyodunun içinde... Sonunda ve başında her zaman yanınızda olan, hakları ödenemeyecek annelerinize, babalarınıza, ailenize, emekleri tarif edilemeyecek öğretmenlerinize ve okul idarecilerinize minnet borçlu olduğunuzu ve teşekkür etmeniz gerektiğini sakın unutmayın.
Bu arada öğrenciliğiniz ve staj döneminizde ve daha sonraki denizcilik yaşamınızda size emniyetli hayat rotasını çizmenizde yardımcı olan, gerçek denizciliğin ne olduğunu anlatmaya çalışan ve en önemlisi deniz üstünde, sizi gerçek bir denizci olarak yetiştirmeye çalışan ağabeylerinizi lütfen unutmayın, onları hayat jurnalinize kaydedin.” şeklinde konuştu.
Törende daha sonra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca kürsüye davet edildi. Karaca tüm katılımcıları selamlayarak İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin İTÜ bünyesindeki öneminden bahsederek, en alt kadrodan en üst kadroya kadar büyük fedakarlıklarla öğrenci yetiştiriliyor olmasından gurur duyduğunu ifade etti. Karaca fakültenin daha da geliştirilebilmesi, imkanlarının artırılabilmesi yolunda bakanlıktan da beklentileri olduğunu vurguladı ve yapılanlar için teşekkür etti.
Son olarak, konuşmasını yapmak üzere Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan kürsüye davet edildi. Arslan, "Arkadaşlarla, eski yuvamız, fakültemizde hasbihal etmenin memnuniyeti içindeyiz." ifadesini kullandı.
Denizcilik camiasına verilecek mesajların çok olduğunu aktaran Arslan, ''Arkadaşların kaptan veya başmühendis olarak daha donanımlı sektöre çıkmaları gerekir. Onlar daha donanımlı olmalılar. Bakanlık olarak biz üzerimize düşeni yapacağız. Staj gemisi ihtiyaçları var, onu da rektör hocamla konuştuk. İşletmesinin sürdürülebilirliği açısından üniversiteler bir araya gelecekler, biz de gemiyi yapmakla ilgi gereğini yapacağız.'' değerlendirmesinde bulundu.
Denizcilik alanında yaptıkları düzenlemelere de değinen Arslan, ''Tersane kiralarını 49 yıllığına çakardık. Kira bedellerinin fahiş rakamlardan cironun binde 1'ine indirilmesi gibi önemli düzenlemeler yaptık." şeklinde konuştu.
Yabancı bayraklı yatların ve gemilerin sahillerimizde gezdiğine dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti: "Onların Türk bayrağı çekebilmesi adına çok önemli düzenleme yapıyoruz. Kolaylıklar getiriyoruz, yabancı bayraklı değil Türk bayraklı yatlar, gemiler marinalarımızda, koylarda gezsin istiyoruz. Bunun düzenlemesini birkaç güne kadar çıkaracağız. Sektörün önü açık, denizciliğin kıymetini bilen bakan, başbakan, milli eğitim bakanı ve birçok bakan var. Denizciliğin kıymetini bilen kadrolarla sektörle birlikte daha da büyüyeceğiz.''
Bakan Arslan’a konuşmasının ardından İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdi Kükner ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından birer hediye takdim edildi.
İTÜ Denizcilik Fakültesi 40, 50 ve 60 yıl mezunlarına plaket verilmesinin ardından, okul yemekhanesinde özel balık menüsünün sunulduğu yemeğin ardından 2016 yılı Balık Günü etkinliği sona erdi.