Türk denizcilik eğitiminin 130. ve İTÜ Denizcilik Fakültesi (İTÜDF)'nin 22'nci kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen Geleneksel Balık Günü bu yıl da coşkuyla kutlandı.
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği (DEFAMED) ve İTÜ Denizcilik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen Geleneksel Balık Günü bu defa 6 Aralık 2014 tarihinde düzenlendi.
Boru-trampet takımı eşliğinde düzenlenen törenle misafirler karşılandı.
Geleneksel Balık Günü’ne; İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Kapt. Özkan Poyraz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşaviri Müh. Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, Eski İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün, Eski Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Tuzla Belediye Başkanı, Şadi Yazıcı, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, İTÜ Gemi İnşa Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Birol Bayrakdar, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, Türk Kılavuz Kapanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Tahir Sarıoğlu, Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Bülend Temur, GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Kapt. Alev Tunç, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Salih Zeki Çakır, Denizcilik camiasının duayenlerinden Kapt. Altay Altuğ ve Müh. Suay Umut'un yanı sıra sektör temsilcileri, mezunlar öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Ruhi Sarıalp Kapalı Spor Salonu’ndaki gerçekleştirilen törende ilk olarak Ulu Önder Atatürk ve deniz şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törende ilk konuşmayı İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler gerçekleştirdi. Güler, fakültenin kuruluşunun 130. doğum gününü kutlayarak, bugünü anlamlı kılan 40, 50 ve 60. yıl mezunlarını selamlayarak başladığı konuşmasında, “ Fakültemiz denizcilik eğitiminde üst düzey konumunu korumaktadır. Sizlerin bizlere verdiği destek olmasa, bizler bu fakülteyi ayakta tutmakta zorlanırız, mezunlarımızla birlikte gücümüze güç katıyorsunuz” diye konuştu. Güler, mezunların takipleri konusunda sıkıntı yaşadıklarını da ifade ederek tüm mezunların ikamet ve işyerlerini bildirmelerini rica etti. Türkiye’de ilk ve dünyada sayılı birkaç merkezin içinde bulunan gemi teçhizatı test merkezinin de ziyaret edilmesini öneren Güler, 130. Geleneksel Balık Günü'ne katılanlara teşekkür etti.
Daha sonra İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım, Balık Günü’nün önemini vurgulayarak, “Geleneksel organizasyonların başında gelen rakamın büyüklüğü, camianın ne kadar büyük ve köklü bir camia olduğunun en önemli kanıtıdır. Bizim Balık Günü’müzün başında yer alan 130 sayısı da bu konuda gösterilebilecek en iyi örneklerden biridir. Böyle büyük organizasyonların arkasında güçlü sivil toplum kuruluşlarının desteği vardır ve camialar bu desteklerle daha da güçlenirler. Özellikle son iki yılda ülkemizde yaşanan olaylar neticesinde sivil toplum kuruluşlarının öneminin her birey tarafından daha da çok idrak edildiği yadsınamaz bir gerçek iken; bizlere düşen en önemli görev, camiamıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza dört elle sarılarak sahip çıkmak, cemiyetimizi maddi ve manevi olarak güçlendirmektir. Bu konuda bizlere maddi manevi destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Daha sonra Öğrenci Zabiti Ömer Turgun kürsüye davet edildi. Turgun, "Okul ticari bahriyede ağabey-kardeş bağlarının temellerinin atıldığı, örf adet ananelerinin başladığı, hiyerarşi ve liderliğin ocağıdır adeta. Bizlerde büyüklerimizin bıraktığı bu ‘Ruh’a Türk Denizciliği için dört elle sahip çıkıyoruz. Öyle ki yelken ve kürek yarışlarında ki başarılar, her sene düzenlenen festivaller, şirketlerle ve mezunlarımızla olan ilişkilerimiz, 2 ve 4 zamanlı ana makinelerde ilk hareket hava sistemi gibi projeler bu sahiplenmenin somut örnekleridir. Bunların yanında halen üniformaya okul öğrencisinden başka kimsenin sahip çıkmadığını, günümüz teknolojisine sahip bir eğitim gemimizin olmadığından, staj problemlerimize çözüm bulunamadığından, okulda ki dersliklerin yetersizliğinden, okuldaki eğitimin ve akademik kadronun ticari bahriyede ki gelişmelere yetişemediği gibi olumsuzluklardan tabi ki bahsetmek istemiyorum. Mesleği onurlu kılan sorumluluğumuzla, sadece bir meslek olarak değil bir vazife olarak algılıyoruz. Bu yüzden isimler değişse de soyad hep aynı kalacaktır. Bunu daimi kılacak olanda koşullar ve şartlar her ne olursa olsun Tuzla semalarında ki hiç susmayacak Boru Trampet sesimizdir!" şeklinde konuşarak salondan büyük alkış aldı.
Mezunlar adına kürsüye gelen 40. Yıl Mezunu Erkan Dereli, üç kişiye özel teşekkürlerini belirtmek istediğini ifade ederek başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti, “Öncelikle İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’ya teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Tüm mezunlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ile rektörümüzün de desteğiyle çözüm odaklı ve istişare ederek çalışmalarımızı sürdürdük. Yalnız sayın rektörümüzden iki arzım olacak. Öncelikle fakülteyi kazanan öğrencilerimiz, hazırlık sınıfında gördükleri İngilizce eğitimlerini Maçka Kampüsü’nde alıyor. Oysa fakültemizi tercih eden öğrencilerin ilk günden itibaren gemicilik örf, adet ve geleneklerini öğrenebilmeleri ve üst sınıflarla bütünleşebilmeleri için yabancı dil sınıfının da burada okutulması gerekir. İkinci arzım ise Sakız Adası’yla ilgili. Buradaki eğitimde, araştırma, geliştirme, spor, dinlence tesislerinin yapılması milletimize büyük katkı sağlayacaktır, bunu da buradan belirtmek isterim. Tuzla Belediye Başkanı Sayın Şadi Yazıcı’ya da denizcilik sektörüne olan ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum. Herkese coşku dolu bir Balık Günü diliyorum".
Son olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Kapt. Özkan Poyraz kürsüye davet edildi. Poyraz Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın Yunanistan’daki programı nedeniyle etkinliğe katılamadığını ancak selamlarını ilettiğini belirterek, İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarının IMO’da kural takip eden değil, kural yazan bir ekibin içerisinde olduklarını ifade etti. Poyraz, “Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin çok daha önemli bir yeri var. Bunun temel sebebi bu fakültenin her bir bölümünden mezun olacak olan herkesin Türk ulaştırma ve denizcilik sektörünün beklentilerini karşılayacak ve hepsinden önemlisi denizlerimizde hak ve menfaatlerimizin savunmasını oluşturabilecek bireyler olarak mezun olmalarıdır. Bu fakülteden mezun olan arkadaşlarımız bugün IMO’da kural takip eden değil, kural yazan bir ekibin içerisindedir. Bugün buraya Londra’dan geldim ve konsey toplantısında uluslararası denizcilik örgütünün en az 10 üyesinin bu fakültenin mezunları olduklarını gördüğümde büyük gurur duydum. Denizin dalgaları ile iyi geçinmek için denizcilik eğitiminin 5 temel koşulunun yerine getirilmesi lazım. Bunların başında öncelikle iyi bir İngilizce, yeterli müfredat teknolojik eğitim ve basılı öğretim elemanlarının kullanıldığı bir eğitim yuvasının varlığı ki, burası da İTÜ, üçüncüsü denizde durumsal farkındalığa ve bununla birlikte zinde bir akıl ve vücuda sahip olabilmek ve son olarak yeterlilik. Yeterlilik bilgi ve tecrübenin davranış biçimiyle çarpılmasıdır ve bilgi, beceri, davranış ve duruş biçimi kazandıran bir üniversite olmak çok önemlidir. Bunu bu üniversite sağlamaktadır” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denizcilik eğitimi alanında orta ve uzun vadeli projelerinden de bahseden Poyraz konuşmasının devamında “Bakanlığımızın denizcilik eğitimindeki çalışmaları; denizcilik eğitimini ve belgelendirme süreçlerini STCW 2010 Manila Konvansiyonu’na uygun hale getirmek, MLV Konvasiyonu’na gemi ergonomisi ve gemiadamlarının hakları yönünden tam uyum sağlamak, online gemiadamları sınav sistemlerinin soru bankalarını derinleştirerek ölçme ve değerlendirme sistemimizi geliştirmek, EMSA ve IMO denetimlerinden başarıyla geçmek, staj sorunun getirdiği problemleri hafifletmek, eğitim sınav yönergesini STCW’den ödün vermeden, Türkiye’nin şartlarını da göz önüne alarak yeniden düzenlemek şeklinde özetlenebilir.” ifadelerini kullandı.
İTÜ Denzicilik Fakültesi'nden 40, 50 ve 60. Yıl mezunlarına plaket verilmesinin ardından, okul yemekhanesinde özel balık menüsünün sunulduğu yemeğin ardından 2014 yılı Balık Günü etkinliği sona erdi.